Спостерігаючи за рівнем цукру в крові є одним із ключових аспектів здорового способу життя. Дуже корисно знати, які продукти є, щоби підтримувати стабільний рівень цукру. Фрукти – це одне чудове рішення, тому що не тільки освіжають нас, але і є низькокалорійними та багатим джерелом поживних речовин. Однак, є деякі фрукти, які не підвищують цукор у крові, і вони можуть бути особливо корисні для людей, які страждають на цукровий діабет або просто прагнуть підтримувати нормальний рівень цукру.
Одним із таких фруктів є яблуко. Яблука містять натуральні цукри і можуть надати організму необхідну енергію, але вони мають низький глікемічний індекс, що означає їх розподіл цукру в організмі відбувається повільно, допомагаючи підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
Ще одним фруктом із низьким глікемічним індексом є груша. Груші багаті харчовими волокнами та антиоксидантами, їхній цукор міститься в клітинах, що уповільнює його засвоєння організмом. Тому груші не призводять до різкого підвищення рівня цукру на крові.
Полуниця – це ще один фрукт, який є низьким глікемічним індексом. Полуниця багата вітаміном С, харчовими волокнами та антиоксидантами. Вона також містить натуральні цукри, проте їх засвоєння відбувається повільно і дозволяє підтримувати стабільний рівень цукру в крові.
Фрукт | Глікемічний індекс | Вміст цукру |
---|---|---|
Авокадо | 15 | 0,2 г на 100 г |
Чорниця | 25 | 4,4 г на 100 г |
Лимон | 25 | 2,5 г на 100 г |
Грейпфрут | 25 | 6 г на 100 г |
Ананас | 30 | 9 г на 100 г |
Яблука | 35 | 10,3 г на 100 г |
Апельсини | 40 | 9,4 г на 100 г |
Полуниця | 40 | 5,5 г на 100 г |
Манго | 55 | 14 г на 100 г |
Кавун | 75 | 6 г на 100 г |
Сухі плоди з низьким ГІ є найкращим вибором, оскільки вони мають майже незначний вплив на цукор у крові та відносно корисні. Високий та середній ГІ мають фініки (різні сорти від 60 до 140), родзинки (59), інжир (61), банан (65), манго (55-60), ананас (50).
Який фрукт не підвищує цукор?
Зміст:
Фрукти з найнижчим глікемічним індексом яблука та груші, лимони та грейпфрути, вишня та смородина.
Які фрукти не можна при цукровому діабеті?
Фрукти. Не рекомендується вживати деякі фрукти та сухофрукти. Серед них курага, фініки, інжир, родзинки, хурма, диня, виноград, банани.
Які продукти взагалі не піднімають цукор?
А також продуктів, які плавно та не сильно підвищують цукор крові.
- Макарони із твердих сортів пшениці
- Молочні продукти (без цукру!)
- Цільнозернові крупи
- Хліб з висівками / з пророщених злаків / цільнозерновий (без цукру!)
- Бобові
- Свіжі фрукти (за винятком винограду, фініки та банани)
Які фрукти та овочі знижують цукор у крові?
Знижуємо рівень глюкози в крові: 5 важливих продуктів
- Авокадо …
- Брокколі …
- Морепродукти.
- Бобові …
- Горіхи